پسته و انواع آن در ايران
حفاري باستان شناسان در جروم (در نزديكي شمال شرقي عراق كنوني) نشان مي دهد از اوايل سال 6750 قبل از ميلاد مصرف پسته به عنوان آجيل در ميان مردم به عنوان وعده غذايي يا ميان وعده رايج بوده است. سپس تا سال 2000 استفاده از پسته به دلايل نامشخصي منسوخ شد تا زماني كه خاور نزديك شروع به رشد كرد و تمدن بابل شكل گرفت. در آن زمان غذاهاي كم نظير و ناياب مانند پسته دوباره كشف شدند و مجددا مردم به كشت آن ها علاقه نشان دادند. گفته مي شود در باغ هاي معلق بابل در زمان سلطنت مردوك بالادان حدود 700 سال قبل از ميلاد مسيح داراي باغ پسته بوده است.
پسته و بادام تنها مغزهايي هستند كه از آنها در كتاب مقدس نام برده شده. آنجا كه مي فرمايد: " بنابر اين پدرشان، يعقوب، سرانجام به آن ها گفت ( اگر لازم است؛ پس چنين كنيد، تعدادي از بهترين محصولات زمين را در كيف خود بگذاريد و آن ها را به عنوان هديه نزد ايشان ببريد. كمي عسل كمي مرهم و دارو، مقداري اوديه و مربا و مقداري مغز پسته و بادام. در تپه هاي صخره اي فلسطين و لبنان درختان پسته ي وحشي بسياري مي رويند. مردم در آن زمان پسته ها را به صورت خام برداشت و در خانه با نمك و فلفل سرخ مي كردند. در دوران باستان حتي از روغن پسته براي پخت و پز و طعم دادن به دسرها نيز استفاده مي شد. آجيل ها به خصوص پسته در تهييه ي دسرهاي خوش طعم و تاريخي مانند باقلوا، نوقا و ساير غذاهاي تركي از جايگاه ويژه اي برخورداند. پسته در دستور پخت اين غذاها نقش مهمي ايفا مي كند وحذف نشدني است. در كتاب مقدس ذكر شده است كه از پسته خرد شده در تهييه كمپوت هاي ميوه اي، پودينگ ها، مواد قيمه و انواع سس ها استفاده مي شده. امروزه پسته در ميان آمريكايي ها به عنوان يك ميان وعده ي محبوب رايج است. در متدهاي آشپزي ايراني پسته به همراه كشمش يا مويز، سبزي ها و زعفران به برنج اضافه مي شود.
در قرن اول ميلادي پسته اولين بار در رم توسط امپراطور ويتالي رايج شد. آجيل در قرن اول ميلادي از سمت سوريه كم كم به سمت ايتاليا رفتند و از آن جا به سراسر مديترانه گسترش يافتند. ايراني ها از پسته نه تنها در تهييه دسرها استفاده ميكردند بلكه از آن براي غليظ شدن و تقويت مزه ي سس ها به وفور استفاده مي كردند. اعراب چند راز آشپزي را از ايرانيان آموختند و از پسته در انواع دسرهاي خود مانند باقلوا استفاده كردند. فروش پسته به عنوان يك كالاي ارزشمند از طريق جاده ابريشم حاصل ميشد و پسته ها از ايران مستقيم به چين فرستاده مي شدند. پسته هميشه ميان ايرانيان محبوب بوده است. امروزه با خريد اينترنتي پسته به راحتي مي توان اين مغز ارزشمند را تهييه كرد.
انوع پسته ي ايراني
پسته ايراني
در اينكه پسته ايراني بهترين طعم و سطح بالايي از مواد مغزي دارد شكي نيست. پسته ي ايراني مزاياي مختلفي دارد كه آن را از ساير پسته ها متمايز ميكند و به آن برتري ميدهد و به خمين دليل هم قيمت بالاتري دارد و طعم آن شهرت جهاني دارد. ده ها گونه پسته در ايران كشت مي شود كه از آن ها چند گونه اي كه مزيت هاي بيشتري دارند در مقياس وسيع تر توليد مي شوند و به گونه هاي تجاري تبديل شده اند. به طور كلي انواع پسته هاي تجاري ايراني از نظر ظاهر به دو دسته تقسيم مي شوند؛ پسته هايي كه ظاهر گردي دارند و آنان كه ظاهري كشيده و بلند دارند. اگر نسبت طول به قطر پسته بيشتر از 1.5 باشد آن پسته بلند است در غير اين صورت در دسته انواع گرد جاي مي گيرد. امروزه چهار نوع از گونه هاي تجاري در ايران رواج بيشتري دارند كه در ادامه به مشخصات و خواص هر كدام ميپردازيم تا تشخيص اين پسته ها براي شما راحت تر شود. براي خريد پسته ايراني به پسته چي سر بزنيد
پسته فندوقي:
پسته فندوقي
پسته فندوقي يا پسته اوحدي گسترده ترين نوع است و در بيشتر مناطق پسته خيز ايران رشد مي كند. اين پسته از نوع گرد است و كمترين شاخص شكل را در بين چهار گونه ي تجاري دارد. پسته با اندازه هاي 28/26 به مقدار كمي در اين نوع يافت مي شود. اين نوع پسته حدود 50% توليدات ايران را شامل مي شود. اين نوع از پسته به دليل محصول سالانه كم زياد مورد اقبال باغ داران نيست. سايت پسته چي مرجع فروش پسته با بسته بندي هاي شكيل و زيبا و قيمت مناسب مي باشد.
پسته كله قوچي:
پسته كله قوچي
اين نوع پسته كشت راحتي دارد و در دسته پسته هاي گرد قرار ميگيرد. دانه هايي با اندازه ي 20/18 در اين نوع پسته به ندرت ديده مي شود. اين گونه در حال افول است و در حال حاضر كمتر به توليد اين گونه از پسته پرداخته مي شود. خريد و فروش پسته با كيفيت و قيمت مطلوب در پسته چي ؛)
پسته اكبري:
پسته اكبري
پسته اكبري يا پسته بادامي از انواع محبوب پسته در ايران است. اين نوع پسته نسبت به انواع تجاري ديگر نوظهورتر است و داراي دانه هاي بزرگ تري است نسبت به دوگونه اي كه قبل تر ذكر شده. شكل بلندتري دارد و راحت تر شكسته مي شود. براي اطلاع از قيمت پسته كليك كنيد.
پسته احمد آقايي:
پسته احمدآقايي
نوظهورترين گونه پسته هاي تجاري، پسته احمدآقايي است. اين گونه بسيار مورد توجه كشاورزان است. زمان كمي براي توليد مي برد و راندمان بالايي دارد. در برخي بازارها مانند يونان و هند خواهان بسياري دارد و محبوب است. توليد اين گونه در حال افزايش است. شكل پسته ي احمدآقايي مشابه گونه ي آمريكايي پسته ي كرمان است. رنگ پوسته ي اين پسته نسبت به ساير گونه ها روشن تر است و شكل آن بلند و كشيده است شاخص شكل اين پسته به بالاي 1.5 مي رسد. بيشتر باغات در حال حاضر با اين نوع از پسته كاشت مي شوند. در آينده انتظار مي رود بيشتر پسته موجود در بازار از اين گونه باشد. براي خريد اينترنتي پسته به پسته چي سر بزنيد :)